Del 4. Till dig som lever i en våldsam relation

15 juli 2019

Tyresö kvinno- och tjejjour är stolta över att få presentera en berättelse från en kvinna om hur det är leva i en våldsam relation med en man. Det här är en följetong i fyra delar som du redan nu kan läsa här på vår hemsida. Det här är del 4 råd till dig som lever i en våldsam relation:

Blunda aldrig för din magkänsla och våga lita på ditt inre. Du ärklok! Skammen, skulden är bara en effekt av hans verk, det är inte DIN verkligheten. Din rädsla är din sanna verklighet och den ska du hålla dig nära och inte se över och förbi. Rädslan finns där av en anledning och den kan också hjälpa dig att finna kraft att förändra.

Planera ett uppbrott noggrant med hjälp av exempelvis en kvinnojour eller socialtjänsten i din kommun. Kom ihåg att rätt skydd och hjälp finns att få vid behov! Försök att inte falla för manipulationer utan följ din inre plan.
Jag själv gjorde en ”to do” lista in för flykten, ibland kan det vara skönt att sortera allt som måste göras. Det kan lätt kännas omöjligt annars då terrängen mot frihet både är taggit och svår sprungen.


Spara hot, kränkningar, trakasserier från sms, mail, sociala medier, brev. Detta kan vara avgörande vid en rättsprocess. Glöm inte att upprättelsen finns inte i eventuella brotts domar från tingsrätten, upprättelsen ger man sig själv den dagen man säger stopp och går. Det går inte att förändra någon annan, ansvaret skall läggas där det hör hemma och utan undantag. Att blli stark i ensamheten är ingen nackdel men det kan vara svårt att tillåta sig vara svag i det starka. Våga be om hjälp, det är inget nederlag att känna missnöje med tillvaron, låt det istället bli en drivkraft att förändra det som går att förändra och glöm inte berömma dig själv. Du är värdefull!